søndag 30. september 2007

Unges forhold til internett

Leste en artikkel på digi.no om en finsk elev som ble dømt for ærekrenkelse og ble nødt til å betale oppreisning til læreren sin for å ha lagt ut en video av lærerens karaokesynging på youtube.

Jeg tror at det å legge ut videoer og bilder på nettet er blitt så vanlig for dagens unge at man rett og slett ikke tenker seg helt om før en har lagt det ut på nettet. Vi i skolen er nødt til å ta de unges forhold til den etiske og moralske siden ved bruk av internett mer alvorlig. I tillegg så tror jeg at vi er flinke til å tro at dette først blir et problem lenger opp i skolen, når det faktiskt er noe som vi bør ta opp allerede på første trinn. Youtube og andre lignende nettsteder er noe som i større grad blir en del av hverdagen og ikke bare noe som "store barna " er interresert av. Senest her om dagen snakket jeg med en elev som går på første trinn om en morsom film han hadde sett på youtube..

IKT, den femte grunnleggende ferdighet

I en artikkel av digi.no kan vi lese at daglig leder av det nasjonale kompetansesenteret for IT, Morten Søby ikke er imponert over ambisjonene til kunnskapsløftet. Han mener at flere skoler har så langt igjen for å nå målene til kunnskapsløftet at de ikke har mulighet til å bli innfridd. Han mener i tillegg at lærernes kompetanse er for dårlig, noe vi har hørt før..

Har kunnskapsløftet satt seg for høye mål?

Meningsfylte læringsmiljøer for IKT

Introduksjonen av data for barn er ofte forbundet med lek. Leken har forskjellige formål men i undervisningen bør leken ha klare mål for læring. For å legge tilrette for en lekende og ikke minst lærende omgivelse i skolen og for IKT bør eleven oppleve et meningsfylt læringsmiljø.

For å oppnå meningsfylte læringsmiljøer for IKT-lek trenger elevene:
- Tilgjengelighet: video, datamaskiner, bærbare maskiner, internett, faks, digitalkamera eller hva en oppfinnsom lærer måtte kunne få tak i.
- Utvalg: ulike programvarer
- Lenker: lenker til andre klare læreaktiviteter
- Engasjement: Mulighet for å engasjere seg i aktiviteter
- Tid: elevene trenger å få tid til sysle med alle mulige fremstillingssystemer som de støter på i skolen.
- Læreren: elevene trenger lærerens erkjennelse, engasjement og lærerens støtte og observasjon av fremgangen i læringen.

Etter hvert vil eleven kunne gå fra; Hva er dette og hva kan det gjøre? til Hva kan jeg få dette til å gjøre for meg?


Dette var et lite utdrag fra IKT i klasserommet, en bok som sier noe om hvordan vi kan hjelpe barn å se mening i det de gjør av IKT i skolen.

onsdag 26. september 2007

Datamaskinen som en lærebok?

Satt og leste i Tekst.no under kapitlet skjermtekster i skolen.

Hva er en digital lærebok og kommer den til å erstatte papirboka helt eller delvis? Som det ser ut nu så er de fleste digitale produkter som er kommet bare tilleggsprogrammer som er ment å bli brukt utover lærebøkene som allerede er der. Ofte vil også disse læreprogrammene støtte seg på et ganske behavioristisk tankesett. Lærebøker på nett er også kommet men sjelden med noe metodisk nytt.

Hvor bra er egentlig det som finnes og er lærerne flinke nok til å ta i bruk det som finnes på en fornuftig måte?

Jeg vil gjerne høre dere leseres synspunkter på saken og gjerne få eksempler!

tirsdag 25. september 2007

Internett i skolen

Skolenettet har en side som veldig greit og enkelt sier noe om bruk av internett i skolen. Denne siden går spesiellt inn på problematikken rundt internett, etikk og jus. I tillegg har siden en "foreldreside" for foreldre som enten er litt usikre på internett eller bare vil ha noen gode råd.

Siden har også gode råd og tips til oss som lærere og hvordan elevene kan opparbeide en bedre bruk av internett.

For å finne ut mer, gå inn på:
Internett i skolen

mandag 24. september 2007

Om å skrive på pc..

Etter å ha lest et innlegg av Lone, begynte jeg å tenke på mitt eget forhold til å skrive oppgaver på pc. Jeg husker ennå første gangen jeg vi fikk i oppdrag å skrive en tekst på pc. Det var i 4. eller 5. klasse. Jeg husker at jeg ble litt skuffet over hvor ”lite tekst det ble” i forhold til når jeg skrev med penna. Men etter litt arbeid med fonter, lære seg å sette inn bilder i teksten ble det jo riktig så arti.


Det kan godt hende at mange elever i begynnelsen bruker litt tid på å komme seg inn i hvordan en bruker tekstbehandlingsprogrammet men jeg trur at når de vel har kommet seg inn i det så bruker de mindre tid på det. Elever som ikke er vant til å skrive oppgaver på pc vil jo trenge litt tid til å finne den fonten de liker, lære seg å sette inn bilder, lage fine overskrifter osv.

For å finne ut mer om hva elevene synes om å bruke pc i skolen satte jeg meg ned å søkte om temaet på nettet. I en artikkel fra forbruker.no kan vi lese om Halvard Hølleland i Elevorganisasjonen som mener at skolen må lære seg å bruke data på en mer fornuftig måte slik at elevene blir bedre rustet for samfunnet de skal ut i. I tillegg mener han at lærerne har alt for dårlig kompetanse til å få utnyttet pc i skolen på en fornuftig måte. Og dette har vi jo hørt før. Og selv om den digitale ferdighet ble innført med kunnskapsløftet har det ennå ikke skjedd noe med utdanningen til lærerne. Lurer på når IKT blir innført som et obligatorisk fag på lærerutdanningen?

Det som dukket opp i hodet mitt når jeg tenkte på mitt eget forhold til å skrive oppgaver på pc var hvor mye enklere jeg synes at det er å skrive en oppgave på pc. Pc-en gir meg mye større muligheter enn med penna. Her kan jeg gjøre så mye som enten ikke går an eller bare blir rot og klusj på papiret. Men så er jeg jo klar over at det er mange som ikke synes noe om å skrive på pc-en i det hele tatt..

søndag 2. september 2007

Mitt første innlegg

I år har jeg altså begynnt på IKT for lærere og vårt første oppdrag er altså blitt å opprette en blogg. Her kommer etterhvert mange flere og gode innlegg om IKT og læring i skolen. :)